Landbrugsproduktion og bioraffinering

Landbrugsproduktion og bioraffinering
Projektansvarlig

Resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside og stilles gratis til rådighed for alle parter.

Formålet er at udvikle nye eller forbedre eksisterende dyrknings- og managementprocesser samt logistiksystemer inden for produktion af biomasse, så der skabes et grundlag for at udvikle nye forretningsområder i primærproduktionen, der bidrager til udviklingen af det biobaserede samfund, herunder bioraffinering.

Bioraffinering er en bæredygtig raffinering af biomasse til et spekter af salgbare biobaserede kemikalier, materialer, fødevarer eller foder samtidig med en produktion af biobrændstoffer, biobrændsler, varme eller el. Biomassen skal udnyttes så både fødevare- og foderproduktion opretholdes, samtidig med, at produktionen af bioenergi mv. øges, så udnyttelsen af biomassen optimeres på en bæredygtig og profitabel måde.

Det belyses, hvordan landbruget kan bidrage til det biobaserede samfund, og hvordan landbruget får en central placering i den del af den fremtidige vedvarende energiforsyning, som er baseret på biomasse. Endvidere belyses det, hvilke produktionsformer og konverteringsprocesser der giver den optimale samfundsmæssige løsning, samtidig med, at produktionen er økonomisk attraktiv for landbruget. Der gennemføres beregninger af de økonomiske muligheder og konsekvenser ved forskellige produktionsformer og sædskifter, så den enkelte landmand kan vurdere, hvordan driften optimeres. Det belyses endvidere, hvordan forskellige former for biomasse optimalt kan høstes, håndteres, transporteres og lagres. For forskellige flerårige energiafgrøder vurderes afgrødernes konkurrenceevne, herunder det økonomiske og miljømæssige potentiale.

Effekten af projektet vil være, at landbruget får et bedre grundlag for at bidrage til at opfylde den nationale målsætning om at basere den fremtidige energiforsyning på bæredygtige og vedvarende energikilder, samtidig med, at der skabes muligheder for nye produktionsformer i landbruget og nye virksomheder og arbejdspladser i forbindelse med konverteringsprocesserne.

Besøg hos Holbæk Bioenergi Skærbæk

Holbæk Bioenergi ved Skærbæk i Sønderjylland begyndte at levere gas til Frifelt/Roager Kraftvarmeværk den 1. juni 2011. Frifelt/ Roager Kraftvarmeværk producerer varme til 300 husstande og landbrugsejendomme.

Energibesparelser ved svineproduktion

Landmænd, der producerer smågrise eller slagtesvin, kan søge om tilskud til at konvertere deres procesenergi til vedvarende energi.

Oversigt over energirådgivere

Få besøg af en energirådgiver, der er interesseret i at varetage dine interesser. Energirådgiveren bistår med en lang række opgaver indenfor energi.

Nyt testcenter for Bioenergi indviet

Et nyt testcenter for bioenergi etableret i Halsnæs giver mulighed for at teste alternative biobrændsler, herunder halm i kedler til lokal fjernvarmeproduktion. Læs indlæg fra åbningen af testcentret.

Notat Bioenergi i Italien

VFL deltog i en studietur til Norditalien dels for at deltage i en udstilling og et business to business arrangement dels for at besigtige verdens første 2. generations bioethanolanlæg, som er idriftsat i Crescentino.

Forsøg med lagring af pil

Aarhus Universitet har i 2013 gennemført forsøg med lagring af energipil som hhv. flis og helskud.

Fødevareministeren Dan Jørgensen forlænger projektperioden for biogasprojekter

Forlængelse af projektperioden for forsinkede biogasprojekter med 1 år frem til den 1. august 2016.

Biogas - din forretning

DLBR rummer en landsdækkende gruppe af specialister, der løbende tilbyder Dansk Landbrug den bedste rådgivning indenfor biogasområdet.

Biorefinery and protein production based on green biomass

By/ Prof. Dr. Birgit Kamm, Research Centre Teltow-Seehof, Germany

Besøg fra Amcovet Group Companies – Thailand biogasproject

Bioenergigruppen på Videncentret for Landbrug havde besøg fra Amcovet Group Companies der importer avlsgrise fra Danmark.

Potentialet indenfor bioøkonomi i de nordiske lande

Vækstmuligheder indenfor bioøkonomi forventes at stige i takt med at ikke-fornybare ressourcer bliver mere og mere begrænsede. Samtidig efterspørges en mere miljørigtig og bæredygtig produktion.


Nyt fra World Bioenergy 2014 konference 2.-5. juni i Jönköping, Sverige

Den 6. konference World Bioenergy 2014 i Jönköping blev afholdt i begyndelsen af juni og viste, hvad der rører sig indenfor bioenergisektoren, og hvor bredt det favner. Konferencens slogan var “Taking You from Know How to Show How”.

Seminar om pileproduktion den 2. oktober 2014

Vi har plantet 5.800 hektar pil de seneste år i Danmark. Hvilket udbytte giver de med forskellig jordbund, kloner, ukrudtsbekæmpelse mv.? Og hvordan håndteres og markedsføres pilen efter høst. Vil varmeværkerne købe pileflisen?

Kronik: Politikerne gør livet surt for biogassen

Bragt i Ingeniøren den 25. september 2014.

Kalkuler for energipil

Afgrødekalkuler for energipil for henholdsvis direkte flisning og helskudshøst gør det muligt at indsætte sine egne forudsætninger til beregning af dækningsbidraget i energipil.

Præsentationer fra pileseminar

Se eller gense præsentationer fra seminar om produktion af energipil, afholdt på AU i Foulum den 2. oktober 2014.

Efterafgrøder til biogas

Projektet Catchcrop2biogas har undersøgt perspektiverne for at udnytte efterafgrøder til biogas. Ideen er grundlæggende god – men ofte er udbyttet af efterafgrøderne for lavt til at gøre høsten rentabel.

Bio-metan i Danmark

Produktionen af biogas i Danmark skal øges betragteligt inden 2020. Mange anlæg vil have fordel af helt eller delvis at kunne afsætte biogas, opgraderet til bio-metan, til naturgasnettet frem for at lave kraft varme.

Energistatistik 2013

Bilag til artikel om Energistatistik publiceret på LI - Biogas den 17. oktober 2014

Mere biogas og mindre naturgas

Energistyrelsens foreløbige energistatistik for 2013 viser, at Danmark ikke længere er selvforsynende med energi.

Ny bog om stråtage og materialer

En materialelærebog ”Stråtaget – fra jord til tag” giver indgående kendskab til tækkematerialer og råvarekvalitet – udarbejdet af tækkemand Søren Vodder, A`Øllebølle Tæk i samarbejde med AgroTech.

Bæredygtige materialer vinder mere og mere frem

Bio-plast, plantefibre og andre biobaserede råvarer indgår i utallige produkter og skubber udviklingen frem mod et mere bæredygtigt samfund. Det viser samtidig nye muligheder indenfor bioøkonomien.

Kalkuler for energipoppel

Afgrødekalkuler for energipoppel til skovning gør det muligt at indsætte sine egne forudsætninger til beregning af dækningsbidraget i energipoppel.

Fælles biogasanlæg i Danmark 2014

Udbygningen af biogasanlæg er endelig kommet i gang. I 2014 er to nye anlæg begyndt at producere gas, og flere af de eksisterende anlæg har udvidet deres produktion.

Dan Larsen

Biomasser og biogaspotentiale

Analyse af markedet for grønne gasser

Møde med Energinet.dk vedr. certifikater til handel med grøn gas.

Biprodukter som foder - DCA rapport nr. 40

Uploaded på fondssite 3150 den 17. november 2014.

Lesschen et al 2011

Uploaded på fondssite 3150 den 17. november 2014.

Danmarks produktion af protein

Hovedparten af de danske landbrugsarealer, godt 80 %, bliver anvendt til produktion af foder til husdyr.

Finansieringsmuligheder i biogasproduktionen

Finansiering og organisering af biogasanlæggene har inden for de sidste år ændret sig.

On Farm Sugar, Biogas and Feed Production on the Beet Crop

A27 delrapport til GUDP ansøgning vedr. of all crops in northern Europe, the beet crop (Beta vulgaris) has the highest yield/ha of dry matter, feed units (FE), ethanol and biogas.

Besigtigelse af UASB biogasanlæg i Norge, den 27. og 28. november 2014

MCS har via BioChain projektet fået kontakt til Tel-Tek i Norge, den tekniske skole i Telemarken.

Frøgræshalm til biogas

Frøgræshalm er en oplagt ressource til biogasproduktion, hvis den kan bjærges og lagres til lave omkostninger. Landmand Knud Christensen og AgroTech har afprøvet forskellige strategier og vist, at frøgræshalm kan produceres til 0,27 kr./kg tørstof.

Specialmaskiner til høst af biomasse fra blødbundede arealer

I denne artikel beskrives forskellige specialmaskiner, som kan høste og bjærge biomasse fra blødbundede arealer som fugtige engarealer, ådale mv.

Maskiner til rensning af roer

Jord og sten kan sorteres fra både med og uden anvendelse af vand. Med vand er det bedst, men det koster både ved anvendelse og bortskaffelse.

Transport og lagring af halm

Læs om de forskellige metoder til transport og lagring af halm, betydningen af ballestørrelsen for økonomien i lastbiltransport af halm samt de forskellige metoder til oplagring af halm.

Produktion af biomasse til bioraffinering

Dansk landbrug kan levere ekstra biomasse til bioraffinering – også under hensyn til den nuværende produktion af fødevarer og foder og under hensyn til miljøkrav.

Stigende biomasse priser i Tyskland

Den tyske biogasforening Fachverband Biogas e.V. har igen i 2013 lavet en spørgeundersøgelse hos deres medlemmer om, hvordan prisen på biomasser har udviklet sig.

Ensileret halm/efterafgrøde til biogas et interessant alternativ til almindelig halm

Selvom ensilering er dyrere end halmbjærgning er der en række fordele ved at ensilere halm og efterafgrøde sammen, der gør det til en interessant måde at udnytte halm til biogas også økonomisk.

Lagring af knuste ensilerede roer til biogasproduktion

Knuste roer kan lagres ved ensilering indtil det følgende års høst er i hus, og således forsyne biogasanlæg med et godt substrat året rundt.

Bio-metan i Danmark

Mange biogasanlæg vil have fordel af helt eller delvist at kunne afsætte biogas opgraderet til bio-metan til naturgasnettet frem for at lave kraft varme.

Artikel i Gartneri Tidende nr. 6

Økonomien i bioraffinering af økologisk rødkløver til proteinfoder og biogas

Modelberegninger af høst og presning af saft af økologisk kløvergræs er gennemført for to modeller med henholdsvis mobile pressere i marken og et stationært anlæg.

Biomasse til biogas

AgroTech har i en udredning for Energistyrelsens Biogas Task Force kortlagt biomasseressourcerne til biogasproduktion i Danmark.

Frøgræshalm til biogas

Frøgræshalm er en oplagt ressource til biogasproduktion, hvis den kan bjærges og lagres til lave omkostninger. Landmand Knud Christensen og AgroTech har afprøvet forskellige strategier og vist, at frøgræshalm kan produceres til 0,27 kr./kg tørstof.

Perspektiv i biogasproduktion for økologer i planteavlsområder

Modelberegning af økonomien i at producere økologisk gødning og biogas for økologiske planteavlere viser en for stor økonomisk risiko. Men modellen er god, hvis økonomien kan optimeres.

Halm og kløvergræs er biomasser, der kan producere meget gas

Modelberegning af økonomien i at producere biogas fra forskellige økologiske plantematerialer viser, at frøgræshalm, halm og kløvergræs bidrager med positiv økonomi. Høst af halm og kløvergræs sammen giver det bedste afkast pr. ha.

Ensilering af græs til energiproduktion – en metode til forbehandling

Biomasse med et højt indhold af lignocellulose skal ofte forbehandles før det kan bruges til produktion af biobrændstof eller biogas. Forbehandlingen er ofte baseret på hårdhændede fysiske og kemiske processer, som er energikrævende og dyre.

Forsøg med høstinterval i energipil

Høstinterval har indflydelse på tørstofudbytte og biomassekvalitet i energipil. Høst hvert år giver generelt lavere udbytte og tørstofprocent end længere høstinterval, mens det er mere uklart, om høst hvert 2., 3. eller 4. år er optimalt.

Afpudsning af etårs skud i pil

Danske og svenske forsøg viser, at afpudsning af etårs skud i pil efter første vækstsæson medfører flere, men tyndere skud pr. plante. Samlet set kan afpudsningen reducere tørstofudbytte ved første høst med op mod 20 pct.

Danske ukrudtsforsøg i pil

Forsøg med ukrudtsbekæmpelse i pil i årene 2011-2013 viser, at ukrudtsbekæmpelse kan medføre store merudbytter, men at der er brug for renholdelse igennem en længere periode af vækstsæsonen for at øge pilens udbytte.

Dyrkningsvejledning - Pil

Dyrkningsvejledning - Elefantgræs til energi

Dyrkningsvejledning - Industrihamp

Dyrkningsvejledning - Økologisk hamp

Dyrkningsvejledning - Spindhør

Dyrkningsvejledning - Økologisk spindhør

Dyrkningsvejledning - Industrihamp til frøproduktion

Dyrkningsvejledning - Økologisk industrihamp til frø

Bioøkonomi og marked for biobaserede produkter - nye trends i Europa

Udbuddet og forbruget af biobaserede materialer eksploderer i disse år, drevet af virksomhedernes ønske om at være bæredygtige og forbrugernes efterspørgsel efter nye miljøvenlige produkter.

Ajourføring 3 af aktiviteter og udbygning af biogasanlæggene